Workshop sociale spieroefeningen

Hoe breng je je sociaal bewustzijn tot ontwikkeling en hoe houd je het in conditie?

Wie niet oplet, gaat al snel 'slapend' langs de ander heen. Het is moelijk je blijvend te interesseren voor een ander mens, juist ook als je die al langer in je omgeving hebt, zowel in de persoonlijke als in de werksfeer. Het onderstaande fragment komt uit het artikel 'Onzichtbare draden' en gaat over het ontwikkelen van echte interesse voor een ander:

"Zeker als je langer met elkaar omgaat is het een kunst niet op elkaar uitgekeken te raken. Het kost daarom moeite ware, actuele beelden van een ander mens te maken en die in de plaats te stellen van de gekleurde beelden uit het verleden. Wie echter probeert iemand die hij dagelijks ontmoet een aantal avonden achtereen in de herinnering te roepen, zal merken dat hij hierdoor beter gaat waarnemen. Naast de al bestaande oordelen ontstaat dan ruimte voor nieuwe indrukken, je ontwikkelt een hernieuwde interesse in die ander en je wordt wakkerder voor wat een bepaalde situatie eigenlijk van jou verlangt."

In de workshop 'Sociale spieroefeningen' (aan te vragen en te maken op maat) wordt via deze en andere oefeningen op samenhangende wijze gewerkt aan het leggen van een nieuwe en voor het geheel vruchtbare verbinding met elkaar. Een publicatie is in voorbereiding.