Bureau Meeroor

PRAKTIJK VOOR LEVENSLOOPBEGELEIDING, DROOMWERK EN SOCIALE ARCHITECTUUR

DREAM-TEAMBUILDING - DROMEN VERBINDEN

Zie ook onder Droomwerk, het stukje onder Teambuilding = dreambuilding

"A dream you dream alone is just a dream. A dream you dream together is reality".
- John Lennon

"Sociaal in de nacht: Dromen opnieuw verbinden met onze realiteit
Steven Dijkstra, cultureel antropoloog en droomonderzoeker, schrijft een boek over de sociale werking van de nacht. "In je dagbewustzijn zit je als afgesloten individuen tegenover elkaar, maar 's nachts is het omgekeerd: je bent dan met je bewustzijn overal, behalve in je lichaam", zegt hij. "We zijn 's nachts minder afgesloten voor elkaar".

Via de droom kunnen we volgens Dijkstra zicht krijgen op wat we 's nachts beleven. De droomnacht heeft drie fasen, zegt hij. "In de eerste fase verwerk je de vorige dag en zijn er veel dagresten. De middelste fase is bij uitstek sociaal: dan droom je dikwijls van veel mensen. Je bent dan bijvoorbeeld in een school of een universiteit, een plek waar mensen elkaar ontmoeten. In de derde fase bereid je de nieuwe dag voor". Daarom is ergens een nachtje over slapen ook zo belangrijk. "Politici die na een hele nacht doorvergaderen om 5 uur 's ochtends een besluit nemen, hebben minder voeling met elkaar dan als ze die nacht wel geslapen zouden hebben".

Uit: Wat wij dromen, verbindt ons: samen dromen is een spannende manier om wijsheid af te tappen uit het collectieve bewustzijn. Door Lisette Thooft, in Ode, januari/februari nummer.